Robotik Üroloji
21. yüzyılın bu ilk yarısında, robotik sistemlerin cerrahi alanlarda kullanıma girmesi heyacan verici ve çok önemli bir teknolojik gelişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür sistemlerin geliştirilmesine ilk olarak 1970’li yıllarda NASA öncülüğünde başlanmış, uzayda rahatsızlanabilecek bir astronotu uzaktan kumanda ile uzayda tedavi edilebileceği düşüncesi ile başlanmıştır. Bu düşünceden yola çıkarak ilk olarak 1997 yılında da Vinci robotik sistemin prototipi ortaya çıkartılmış ve 2000 yılında da FDA onayı alınmıştır.
Robotik cerrahinin ürolojide uygulandığı başlıca ameliyatlar ise; Radikal prostatektomi, Piyeloplasti, Psoas hitch, Boari flap, Üreteral reimplantasyon, Radikal Sistektomi, ileal neobladder, Donör nefrektomi, Adrenalektomi, Radikal ve Basit Nefrektomi, Parsiyel nefrektomi, Sakrokolpopeksi’dir. Robotik sistemler arasında da Vinci® Si robotik cerrahi sistemi en gelişmiş ve en yaygın olarak kullanılanıdır.
DA VİNCİ® Sİ ROBOTİK CERRAHİ SİSTEMİ
Da Vinci® Si Robotik cerrahi sistemi, ergonomik olarak dizayn edilmiş bir cerrah konsolu, robotik kolları taşıyan bir ünite, 3 boyutlu görüntü veren bir optik sistem ve 540 dereceye kadar hareket kabiliyeti sağlayabilen cerrahi enstrümanlardan oluşmaktadır.
DA VİNCİ® 3 BOYUTLU KAMERA
Standart Laparoskopik görüntüler tek bir kamera ile sağlanmakta ve 2 boyutlu görüntü vermektedir. Bu evlerinizde derinlik hissi olmayan televizyonların görüntüsüne benzemektedir. Da Vinci® robotik cerrahi sistemi ise her bir gözümüze ayrı ayrı gelen yüksek çözünürlüklü iki adet fiber optik kameradan oluşmaktadır. Böylece cerrahi konsoluda oturan cerraha, tıpkı gözlerimizde olduğu gibi, derinlik hissi olan 3 boyutlu görüntü sağlanmaktadır. Ayrıca bu kameralar ile operasyon alanı 10-12 kat büyütülebilmektedir. Bu sistemin en ileri şekli olan High Definition ise sadece da Vinci Si robotik cerrahi sisteminde bulunmaktadır. Sonuçta bu sistem cerraha ameliyat esnasında derinik hissi sağlamakta, cerrah ameliyat sahasını ve anatomiyi daha ayrıntılı ve net olarak görebilmektedir.
DA VİNCİ® CERRAHİ ENSTRÜMANLAR
Robotik Cerrahi enstrümanları 7 derece serbest hareket etme özelliğine sahip olan aletlerdir. Bu aletlerin uçları kendi eksenleri etrafında 540 derece dönebilmektedir ve insan elininin bilek hareketlerini taklit edebilmektedir. Ancak bu enstrümanlar insan elinden çok daha ufak boyutlarda olup, ameliyatlarda insan elinin uzanamayacağı yerlere ulaşabilmektedir.
ENDOWRİST® & SURGEON HANDS CERRAHİ KONSOL
Cerrahi konsolda, cerrah rahat bir şekilde oturabilmekte, ameliyat sahasının 3 boyutlu görüntüsünü görmekte ve robotik enstrumanları kumanda edebilmektedir. Bu sistemde, açık ve laparoskopik operasyonların aksine cerrah oturarak operasyon yapmaktadır. Böylece cerrah yorulmadan cok uzun süren operasyonları bile yapabilmektedir.
-
Ürojinekoloji (Kadın Üroloji Merkezi)
Kadınlarda; pelvik taban bozukluklarının tedavisi ile ilgilenen tıp dalına “ürojinekoloji” adı verilmektedir.