Böbrek ve Üreter Hastalıkları
- BÖBREK HASTALIKLARI:
- Böbrek tümörleri ( urları ):
- Parankimal ( böbrek dokusu ) tümörler; Bunlar solid tümörlerdir. 1- Selim ( iyi huylu ) 2- Habis ( kötü huylu ) olmak üzere ikiye ayrılır.
- Selim Tümörler ya takibe alınır veya çıkarılır.
- Habis ( kötü huylu ) tümörlerde ise genelde böbrek alınmakla birlikte tek böbrekli veya diğer böbreği işlevini büyük ölçüde yitirmişse duruma göre böbreğin bir kısmı alınır.
- Böbrek Boşluğu ( pelvis remalis ) tümörlerinde selim tümörler çıkarılır habis tümörlerde genellikle böbrek alınır.
- Böbrek İltihapları:
- Akut İltihaplar; şiddetli ağrı, ateş, bulantı, kusma, halsizlik şikayetleri ile ortaya çıkar. Tıbbi tedaviye iyi yanıt verirler.
- Kronik iltihaplar sinsi seyreder, idrarda geçmeyen iltihabi bulgular, ilaca iyi yanıt vermeme ile karakterizedir. Bunların içinde tüberkülozun ayrı önemi vardır. İki taraflı kronik iltihaplar böbrek yetmezliğine kadar götürebilir.
- Böbrek Taşları:
Böbrek çıkışını veya kanalını tıkarlarsa şiddetli ağrı, bulantı, kusma gibi belirtiler verirler. Okzalat, ürat, ürik asit, sistin, sistein, fosfat taşları olarak değişik yapıdadırlar. Çok küçük taşlar kendiliğinden veya tıbbi tedavi ile düşerler. Daha büyük taşlarda vücut dışından netroskop adlı aletle girilerek böbrek içinde kırılabilirler veya üretere mesane yoluyla girilerek yine şok dalgaları ile kırılırlar. Bazen laporoskopik robotik metodlarla kırılabildikleri gibi ESWL metoduyla vücut dışından verilen şok dalgaları ile de taşlar kırılabilmektedir.
- Böbrek Kistleri:
Böbrek dokusu içinde oluşmuş içi su dolu keseciklerdir. Çapı 5 cm i geçen kitler dışardan boşaltılabildikleri gibi değişik cerrahi metodlarla da çıkarılabilirler.
- Üreteropelvik Darlıklar:
Böbrek boşluğu ( pelvisrenalis ) ile böbrek borusunun ( üreter ) birleştiği yerde oluşur. Dıştan damar veya bant basısı ile oluşabildikleri gibi o bölgedeki içten sertleşme veya kalınlaşma ile de oluşabilirler. Tedavisi çoğunlukla cerrahidir.
ÜRETER HASTALIKLARI ( BÖBREK KANALI )
- Üreter Taşları:
Böbrekte oluşup üretere düşerler. Tedavileri, tıbbi, ESWL ( dışardan şok dalgası ), mesane yoluyla üretere girilerek ( URS ) şok dalgası ile veya laporoskopik ve robotik olarak alınır.
- Üreter Tümörleri:
Selim tümörleri tümörü çıkarmakla habis tümörleri ise üreter ve böbreğin birlikte çıkarılmasına kadar giden cerrahi müdahalelerle tedavi edilir.
- Üreter Darlıkları:
En çok mesane ( idrar kesesi ) girişindedir. Tedavisi cerrahidir veya mesane içinden mesaneye açıldığı yerin endoskopik olarak genişletilmesiyle olur.
- Üreterosel:
Üreter altucumun balon gibi genişlemesidir. Kapalı veya açık cerrahi metodla tedavi edilir.